Clewat sulattaa lumia Helsingin Jätkäsaaressa

Vesistönpuhdistuslaitteita ja ympäristöystävällisiä lumensulatuslaitteistoja valmistava Clewat Oy aloitti työt Helsingin Jätkäsaaressa 1.3.2022. Tavoitteena on auttaa Helsinkiä lumikuormien kanssa.

Myös yhtiön perustaja Johannes Myllykoski saapui Kokkolasta sulattamaan lumikuormia.

– Kokkolassa teemme kehitys- ja valmistustyötä, mutta täällä pääsee lähemmäs ympäristöä. Laitteidemme etunahan on, että lumien roskat eivät päädy vesistöihin.

Lumensulatuslaitteen avulla lumesta saadaan kustannustehokkaasti eroteltua merkittävä osa hiekasta, roskista ja mikromuoveista. Sulatettu ja puhdistettu lumi johdetaan Jätkäsaaressa takaisin mereen. Kyseessä on ensimmäinen kerta Helsingissä, kun vastaavaa laitetta testataan asutuksen läheisyydessä ja lumen sulatusvesi pumpataan suoraan merestä. Kokeilu kestää kuukauden.

Lumien sulatusta ympäristöystävällisesti

Clewatin lumensulatuslaite toimii sähköenergialla. Prosessin läpi kulkeva lumi ja vesi suodatetaan, ja jätteet kerätään talteen. Koko prosessi hoituu ilman hiilipäästöjä ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä, lukuun ottamatta lumen paikalle kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä. Lumikuormat saadaan näin sulatettua nopeasti ja ympäristöystävällisesti, mikä helpottaa kaupunkien työtä ja kaupungeissa liikkumista näin lumisina talvina.

– Laitteemme on tehokas ja toimii tarvittaessa vuorokauden ympäri. Sen avulla myös vähennetään vesistöjen roskaamisongelmia, mikä on meille kaiken toiminnan lähtökohta, Myllykoski kiteyttää lumensulattimen toimintaa.

Lisätietoja:

Janne Saarikko, Clewat Oy , Hallituksen pj ja co-founder    +358 50 385 3057

Keijo Säilynoja, Clewat Oy, Toimitusjohtaja                        +358 50 422 6105 

Johannes Myllykoski, Clewat Oy, Keksijä ja perustaja         +358 40 5872 522

Scroll to Top