”Me voimme olla edelläkävijöitä ja suunnannäyttäjiä” – Marko Kärkkäinen

Clewatin kaupallisella johtajalla Markolla on vuosikymmenien kokemus kiertotaloudesta ja muoviongelmista. Hänen puheissaan vilahtelevat usein erityisesti Kiina ja Singapore, sillä Marko teki töitä Aasiassa jätteenkäsittelyn ja sen laitteistojen parissa. Myös Venäjän markkinat kuuluivat miehen vastuualueeseen. Aasiassa vierähtikin kokonainen vuosikymmen.

Kiina, johon suurin osa suomalaistenkin yritysten keräämistä muoveista vielä 2019 lähetettiin, olikin kiinnostava näköalapaikka jätemaailmaan. Marko kertoo, että maassa ”oli erittäin hyvä vastaanotto jätteenkäsittelylle. Jätteet lajiteltiin useassa paikassa vielä paikallisten omin voimin ja riksalla haettiin taloyhtiöistä loput jakeet kyytiin. ” Mutta Kiina kehittyy kovaa kyytiä.

Kansainvälinen elämä, jos mikä, opettaa eniten ympäristöasioistakin. Marko kertoo sukeltaneensa välillä muovien keskellä, kuten Balilla. Hän on nähnyt, miten koralliriutat tuhoutuvat pikkuhiljaa ja värit katoavat niistä merten happamoitumisen seurauksena. ”Meillä Suomessa luonto on hyvässä kunnossa. Mutta meidän ei pitäisi ajatella vain itseämme, vaan olla edelläkävijöitä ja suunnannäyttäjiä. Viedä tätä osaamistamme ja ammattitaitoamme muihinkin maihin.”

Sitä työtä Marko kokee saavansa tehdä Clewatilla. Hänellä on erinomaiset kontaktit pitkin maailmaa ja tarkoitus olisikin niiden avulla kuljettaa yrityksen aluksia kaikille maailman merille. ”Toivoisin ihmisten ymmärtävän, että liikeyrityskin voi tehdä hyvää. Tarvitsemme nykymaailmassa yhteistyötä kaikkien välillä.” Osaamisensa myötä hän löytyy myös Fairforcen ”100 muovijätteen vähentämisen ammattilaista”-listalta. ”Muovin käyttöön tehdään tällä hetkellä hyviä rajoituksia, kuten EUn kertakäyttömuovikielto, mutta myös jo vesistöissä olevat muovit on kerättävä pois. Ne eivät katoa sieltä itsestään – ja tämä työ kestää kauan”, Marko kommentoi.

Ympäristöalaa Marko pitää kokonaisuudessaan mielenkiintoisena. Töiden parissa tapaa kiinnostavia ja erilaisia ihmisiä ja tietää tekevänsä hyvää maailmalle. Kun Marko ei ole töissä, luonto on silti läsnä. Vaimonsa Päivin kanssa hän käy laskettelemassa, vaeltamassa ja sukeltamassa. Lempimaisema on vuoristo, tai villi meri. Sellainen, josta muovia ei löydy.

Katja Vaulio

Scroll to Top