“Meidän pitää löytää tie, jolla pääsemme vaikuttamaan” – Keijo Säilynoja

Clewatin toimitusjohtaja on selkeästi tiimipelaaja, niin kirjaimellisesti kuin kuvainnollisestikin. Hänen aiempi elämänsä täyttyi urheilu- ja pankkipainotteisesta arjesta ja nykyinen pesti onkin jotain ihan muuta. Mutta yhteistäkin löytyy – työ on yhä kuin joukkueen yhteen pelaamista.

”Tämä ala on minulle täysin uutta. Vuodessa olen saanut paljon tietoa ympäristöalasta, mutta ymmärrän, ettei sitä vielä ole tarpeeksi. Mietin myös, missä kohtaa ympäristöalalla oleva tieto konkretisoituu käytännöksi, laajassa mittakaavassa?” Keijo hyppäsi reilu vuosi sitten täysin uudelle alalle, tietämättä Clewatista silloin juuri mitään. Janne ja Markus Hautala olivat toki kertoneet taustatietoja, mutta tavattuaan Johanneksen ja Hannun yritys alkoi tosissaan vetää puoleensa.  ”Kun olin jutellut heidän kanssaan, tiesin heti, että tähän haluan, tähän tarinaan ja joukkoon. Se oli hyvin selkeää. Olen etuoikeutettu, että saan olla tässä mukana.”

Ympäristöasiat tuntuivat siinä vaiheessa vielä kaukaiselta ja Keijoa mietitytti, pystyykö niihin oikeasti vaikuttamaan ja miten? ”Meidän on oltava hirveän rohkeita ja ennakkoluulottomia, meidän pitää hypätä – mutta olla myös kärsivällisiä ja sitkeitä”, Keijo pohtii tulevia askeleita. ”Meidän pitää löytää tie, jolla pääsemme vaikuttamaan. ”

Aiemmin suhde luontoon on ollut itsestäänselvyys, koska Suomessa se on aina lähellä. Keijo on viihtynyt hyvin luonnossa, uimassa, metsässä koiran kanssa, kalastamassa, veneellä tai sienestämässä. Inkoon saaristo on hänelle erityisen tuttu jo pitkältä ajalta. Työ kuitenkin muuttaa asennoitumista luontoon ja vesistöihin. ”Nyt katselen vesistöjä vähän eri silmällä kuin aiemmin”.

Clewatiin liittyviä haaveita Keijolla on tietenkin paljon. ”Meidän markkinat on maailmalla. Toki on tärkeää toimia myös Suomessa ja lähialueilla, mutta isoimmat ongelmat ovat kauempana. Meillä on ratkaisu, jota muilla ei ole, joten lähtökohta on hyvä”. Hän ajattelee vieläkin kuin jääkiekkoilija pohtiessaan, kuinka ”me menemme omalla tavallamme eteenpäin, peli kerrallaan. On tärkeää pysyä tasapainossa kasvun kanssa. Oikeanlaiset resurssit pitää olla käytössä oikeaan aikaan.”

Kuten aiemmissa tarinoissa on tullut ilmi, kaikkia Clewatin työntekijöitä yhdistää intohimo alaan ja yhteiseen juttuun. ”Kaikilla meillä on iso intohimo ja fokus, mutta pitää ymmärtää, että askeleet ovat oikeat”, Keijo painottaa.

Tämä kokoonpano on valmis maailmalle, vaikuttamaan merten hyvinvointiin ihan konkreettisesti. Mutta etenemme, Keijon sanoin, peli kerrallaan.

Katja Vaulio

Kuva: Riku Kärkkäinen Photography

Scroll to Top