”Mennään päivä kerrallaan” – Erkki Heikkilä

Clewatin alusten rakentaja Erkki on niitä ihmisiä, joilla virtaa veren sijasta suonissa vettä. Hän tuntee erilaiset veneet kuin omat taskunsa ja on viihtynyt vesillä aina. Kolmekymmentä vuotta työtä paattien parissa opettaa paljon. Hän on korjannut Swanin purjeveneitä, rakentanut moottoriveneitä – ja nyt Clewatin aluksia.

”Olen harrastanut veneilyä aina ja myös purjehtinut aikoinani”, Erkki kertoo. Enonsa kanssa he ovat olleet hänen sanojen mukaan ”suvun mustat lampaat”, viettäen ainoina paljon aikaa veneillen. Sitä kautta on tullut tutuksi niin Näsijärven aallot, Päijänteen avara selkä, Kokkolat matalat rannat kuin Ahvenanmaakin. Uskallan väittää, että kun tuntee vesistöt Erkin tavoin, tuntee myös alukset, läpikotaisin.

Käsityöläismiehemme on myös mukana Suomen Venetarkastajat ry:n toiminnassa, sekä Kokkolan Venekerhossa satamakapteenina. ”Veneily yhdistää ihmisiä. En kuitenkaan kalasta, se on niin tuurista kiinni. Naapurissani asuu ammattikalastaja ja tuoretta kalaa on sitä kautta aina saatavilla.” Nykyään Erkki ajelee 12-metrisellä moottoriveneellä. ”Se ei ole juppivene”, Erkki nauraa, ”vaan vanhanajan troolarityyppinen vene. Olen muuttanut sitä paljon, nyt sieltä löytyy sauna ja kaikki.”

Vuosikymmenien Suomen vesistöjen tarkkailu opettaa näkemään myös muutokset. ”Kyllä vesistöt ovat muuttuneet paljon. Kokkolassa oli aiemmin ihan kirkkaat vedet, näki pohjaan hyvin. Ajattelen, että nyt täytyy tehdä töitä puhtaiden vesistöjen hyväksi.”

Clewatin perustaja Johannes oli miehelle tuttu jo aiemmin. Erään kerran he olivat kokeilemassa yrityksen alusta rannassa, kun Erkki mietti ääneen, kuinka voisi vielä vaihtaa alaa, jos töitä löytyisi. Johannes tarttui  tilaisuuteen ja seuraavana keväänä veneenrakentajamme olikin jo Kokkolan verstaalla. ”Päivääkään en ole katunut. Tosin Johannes pohti aluksi, miten hän osaa koordinoida minulle töitä, mutta kaikki on sujunut hienosti. Teen töitä hyvin itsenäisesti, enkä osaa olla paikallaan.” Erkki sanoo myös pitävänsä työn tuomasta vaihtelusta. ”On kiva, kun välillä pääsee vesille. Viime kesänä vietin aluksen kanssa Helsingissä sortsit jalassa kaksi viikkoa.”

Yritän udella, miten veneenrakentajamme näkee Clewatin tulevaisuuden ja oman osansa siinä. ”Mennään päivä kerrallaan vaan”, hän toteaa rauhallisesti. Sillä periaatteella on pärjätty erinomaisesti veneiden maailmassa jo kolmekymmentä vuotta, joten eiköhän se auta tulevaisuudessakin!

Katja Vaulio

Scroll to Top