”Meri on iso osa identiteettiäni” – Juha-Pekka Parkas

Juha-Pekka aloitti työt Clewatilla vasta muutama viikko sitten ja sai heti haastattelijan kimppuunsa. Hän on tehnyt työuransa suunnitteluinsinöörinä ja jatkaa Clewatilla saman teeman parissa, suunnittelutehtävissä.

”Seurasin Clewatin toimintaa sivusta, se on paikallisesti Kokkolassa herättänyt mielenkiintoa”, Juha-Pekka paluumuuttaneena kokkolalaisena kertoo. ”Kun Clewatille haettiin suunnittelijaa, ajattelin, että tänne haluan töihin. Tunne vain vahvistui päästyäni työhaastatteluun. Tästä porukasta välittyy valtava innostus ja sellaisessa seurassa on motivoivaa työskennellä. Ajattelin myös, että merten puhdistuksen parissa saan tehdä merkityksellistä työtä.”

Juha-Pekka kertoo meren olleen hänen elämässään aina läsnä. ”Olen kasvanut ja viettänyt lapsuuteni rannikolla meren äärellä.  Vaarini oli intohimoinen kalastaja, merimies, joka keitti kahvitkin merivedestä. Tunnen, että omassakin veressäni on pisara merivettä. Meri on iso osa identiteettiäni. Kaipaan aina meren äärelle ja matkoillakin hakeudun ensin rantaan meren luo.” Vahvasta tunnesiteestä syntyi ajan myötä ajatus, että merten hyväksi olisi hienoa saada tehdä töitä.

Suunnittelija kertoo toivottavasti tuovansa taloon ripauksen insinöörimäistä lähestymistapaa, joka yhdistyy varmasti täydellisesti Johanneksen ja Hannun ideoihin. Näin syntyy toimivia tuloksia. Juha-Pekalta löytyy kuitenkin myös innostusta käytännöllisyyden lisäksi ja ajatuksia laitteiden kehittämiseksi.

”Aiempi työkokemukseni on valimoteollisuudesta, jossa kierrätetystä metalliromusta voidaan uudelleensulattamalla valmistaa tarvittaessa erittäinkin vaativia koneenosia. Samaa kierrätysideologiaa haluaisin soveltaa merestä kerätylle muoviroskalle. Muoville pitäisi rakentaa arvoketjuja alusta loppuun ja hyödyntää niitä.” Juha-Pekka kertoo ja jatkaa: ”Jos meristä kerättyä muovia saisi hyödynnettyä vaikkapa 3D-tulostuksen avulla, siitä voisi tehdä esimerkiksi joitain osia laitteisiimme.” Toisin kuin Juha-Pekka sanoo, hänestä siis löytyy muitakin puolia, kuin käytännön insinöörimäisyyttä. 

Kun käytäntö ja ideat kohtaavat, syntyy varmasti tuloksia. Clewat toivottaa uuden tulokkaan tervetulleeksi!

Katja Vaulio

Scroll to Top