”Muovijäte on yksi ilmastonmuutoksen syistä” – Ricardo Alvarado

Ricardo Alvarado on hyväntuulinen maailmankansalainen, joka on työskennellyt koko elämänsä vihreämmän planeetan hyväksi. Miehen ansioluettelo huimaa päätä, sillä hän on ollut Nicaraguan suurlähettilään pestissä niin Suomessa, Tanskassa, Virossa, Irlannissa, Latviassa – muun muassa. Hän on kulkenut pitkän matkan Nicaraguasta USA:n ja monen muunkin maan kautta Pohjoismaihin ja aina Suomeen asti. 18 vuotta Nicaraguan suurlähettiläänä on nyt vaihtunut Clewatin projekteihin.

”Tarvitsemme enemmän Clewatin kaltaista teknologiaa – valitettavasti”, Ricardo toteaa ja selventää sitten: ”Valitettavasti, koska meillä ei pitäisi olla luonnossa tällaisia muoviongelmia. Onneksi meillä kuitenkin on myös Clewatin kaltaisia toimijoita, sillä heitä tarvitaan kipeästi. Muovin määrä luonnossa kun on vain lisääntymässä. Muovijätteestä on tullut kiireellinen ilmastoasia, kiireellinen ihmisten terveysongelma ja valtava haaste. Meidän täytyy poistaa se rannikoilta ja vesistöistä ja estää sitä vahingoittamasta ympäristöä enempää. Meidän on toimittava nyt, ennen kuin on liian myöhäistä.”

Hän on nähnyt omakohtaisesti, miten ilmastonmuutos on tehnyt tuhojaan Keski-Amerikassa. Hurrikaanit vaikuttavat alueella vahvasti ja muovijäte  edesauttaa tätä muutosta. ”Muovijäte on yksi syy ilmastonmuutokseen. Ja kuten tiedetään, merijätteet vaikuttavat suuresti myös yhä vahvempien hurrikaanien muotoutumiseen. Clewatin miehet Keijo ja Marko näkivät juuri työmatkalla Hondurasissa ja Guatemalassa, miten muovijäte vaikuttaa paikallisten ihmisten elämään”, Ricardo kertoo. ”Se on paitsi luonnonkatastrofi, myös tragedia ihmiselämien kannalta.”

Ricardo on paitsi suurlähettiläs, myös kemian insinööri ja tietää muovista enemmän kuin haluaisikaan: ” Muovissa on yli 10 000 ainesosaa, joiden vaikutukset luonnossa ja ihmisissä ovat tuntemattomia!”, hän painottaa. ”Meidän on työskenneltävä yhteisten tavoitteiden, vihreämmän maailman hyväksi. Meri ja ihmiset ovat kytkettyjä toisiinsa, joten meren ongelmista tulee myös ihmisten ongelmia. Näin sen kaiken niin läheltä Nicaraguassa. Ihmiset ja eläimet joutuvat elämään muovijätteen yhä tuntemattomien vaikutusten kanssa, eikä sen pitäisi olla näin.”

Tanskan suurlähettiläs-aikoinaan Ricardo aiheutti hämmennystä pyöräilemällä töihin. ”Nautin luonnosta, pyöräilystä ja luonnon kauneudesta. Haluan totta kai nähdä joet ja meret puhtaana.” Monitaituri on yhä ehdottoman omistautunut päämäärälleen. Hän on jo yli 20 vuotta puhunut vihreästä yhteiskunnasta ja jatkaa aiheen parissa: ”Olen nähnyt läheltä Keski-Amerikassa, miten ilmastonmuutos vaikuttaa elämään. Erityisesti kehitysmaissa on ja tulee olemaan paljon haasteita tämän asian parissa. Kestävän kehityksen tavoitteet ovat niitä, joiden mukaan meidän pitäisi elämämme järjestää.”

Clewat toivottaa lämpimästi joukkoonsa uuden asiantuntijan ja toivoo voivansa olla avuksi Keski-Amerikan ympäristöhaasteissa!

Katja Vaulio

Scroll to Top