”Olen kiinnostunut kaikesta, mitä ei ole vielä keksitty” – Hannu Mäkelä

Hannu on Clewatin toinen ideanikkari, todellinen Pelle Peloton. Kuntosalien rakentamisesta alusten pariin siirtynyt monitoimimies ideoi uutta jatkuvasti. Autojen ja kuntosalilaitteiden korjauksessa kädentaidot kehittyivät – Hannu kertoo ensimmäisessä projektissa rakentaneensa ensin työkalut, sitten itse laitteet. Ystävänsä Johanneksen kanssa heillä oli kuitenkin haave yhteisestä työstä, ja kuntosalit saivat jäädä, kun Clewatin alus kutsui.

”Tsemppasin Johannesta aluksen kehittämisen kanssa, ettei hän vain jättäisi kesken”, Hannu kertoo. ”Sitten hän saikin Itämeripalkinnon ja tuli kiire: piti teettää käyntikortit ja messupaidat.” Vuonna 2018 Clewatin operatiivisessa toiminnassa oli mukana vain Johannes, Hannu ja Janne. ”Näin jo alkuvuosina aluksessa paljon potentiaalia. Luovuin kuntosalibisneksestä ja hyppäsin tähän tiimiin mukaan.”

Hannu on kotoisin Kalajoelta, meren ääreltä. Hän on aina viihtynyt vesillä ja veneillyt. Se on paras keino rauhoittua – ilmeisesti erilaisten rakennushankkeiden lisäksi. ”Työ on hektistä ja luonnossa liikkuminen on hyvää vastapainoa sille. Perheen ja ystävien kanssa vietämme aikaa kuntoillen ja samoillen. Luonnossa ei vain pikaisesti käydä, vaan siellä viivytään ajan kanssa. Luonto on kuin olohuone”, Hannu kertoo. ”Vesille kaipaan aina, uimaan, pilkkimään, onkimaan tai veneilemään. ”

Haastatteluissamme on jo useaan kertaan korostettu hyvän tiimin merkitystä, mutta minkäs teet. Clewatin porukalle se on huomattavan tärkeää: ”Sitä ei voi varmasti tarpeeksi korostaa, että yksin tästä ei tulisi mitään”, Hannukin painottaa. ”Aluksen kanssa on jo menty teknisesti eteenpäin ja on tapahtunut kasvua ja kehitystä. Töitä on silti paljon edessäkin.” Hannu visioi, kuinka alus tulevaisuudessa hyödyntäisi uusinta olemassa olevaa tekniikkaa. Silloin tutkimusdatakin kertyisi itsestään sivutuotteena, kerätyn öljyn ja muovin lisäksi. Näin kuljettaja vain valvoisi aluksen toimintaa ja muu hoituisi automaattisesti.

”Suurin toiveeni on, että Clewatin aluksia olisi ympäri maapalloa”, Hannu haaveilee. ”Olisi toki mahtavaa päästä mukaan eri paikkoihin, näkemään maailmaa ja testaamaan alusta eri vesistöissä.”

Ideanikkari sanoo olevansa kiinnostunut kaikesta, mitä ei ole vielä keksitty, ideoinnista ja toteutuksesta. Mielessä on myös ajatus siitä, kuinka sinilevää saataisiin meristä pois. Sitä on jo onnistuneesti kerätty testeissä, mutta seuraava askel on suurempien määrien keruu. Jäämme jännityksellä odottamaan, koska näemme ideasta tulevan totta – ehkä Clewatin alukset hoitavat pian tätäkin ongelmaa!

Katja Vaulio

Scroll to Top