Pidän kaikesta, mikä liittyy mereen, paitsi vesiskoottereista” – Stjepan Budimir

Stjepan, tai “Teppo”, kuten hänen ystävänsä Suomessa sanovat, kertoo ettei hän pidä motivointitarinoista. Mutta minä aavistan, että tässä on hyvän tarinan ainekset koossa.

Meribiologi ja vanhempi tutkimuskoordinaattori syntyi Kroatiassa. Hän vietti lapsuutensa saarella, jossa hän joutui todistamaan meriroska-ongelmaa. ”Muovia kulkeutui kauniille saarellemme, aivan kuin sitä kulkeutuu moneen muuhunkin paikkaan maailmassa. ”, Stjepan kertoo. ”Emme olleet siitä erityisen yllättyneitä, mutta kyllä se jäi kaivelemaan ja osaltaan johdatti minut opiskelemaan mikromuoviasioita. Tätä kautta muovista tuli työ.”

Samainen muovi kuljetti hänet Suomeenkin, sillä täällä oli tilaisuus työskennellä mikromuovien parissa. ”Pidän kaikesta, mikä liittyy mereen, paitsi vesiskoottereista”, Stjepan täräyttää. ”Sukellus, purjehtiminen ja uinti ovat nautinnollisia, mutta vesiskootterit, jotka häiritsevät luontoa ja vesilintuja, sekä loukkaavat ja jopa tappavat sukeltajia, eivät vesistöihin kuulu.”

Stjepanin mielestä ympäristövaikutuksesta huolehtimisen pitäisi olla standardi, ei poikkeus. Häntä ärsyttää, kun kysellään, miksi hän on tehnyt tällaisen ammatinvalinnan. ”Vastakysymyksenä kysyisin, mikä sinua inspiroi olemaan välinpitämätön ympäristöämme kohtaan? Jokaisen ei toki tarvitse olla meribiologi, mutta jokaisen pitää välittää, tehdä edes jotakin!” Stjepan toteaa, että aina on mahdollisuus tehdä asioita paremmin. Uskon, että moni meistä on samaa mieltä. ”Pitkällä ajanjuoksulla on kannattavampaa pitää ympäristövaikutuksemme kestävällä tasolla”, Stjepan muistuttaa. ”Kestävyydestä täytyy tehdä yhteiskuntamme peruspilari, ei vain kaunis ulkokuori.”

Clewatille hän tuli, koska lähestymistapa merten hyvinvointia kohtaan on tiedetyötä suorempi ja toiminta on nopeampaa. Stjepan halusi myös olla osa hyvää tiimiä. ”Olemme uudella kentällä. Monet ovat hyötyneet ympäristön vahingoittamisesta, mutta me teemme päinvastoin, purjehdimme vastatuuleen. Se on kovaa työtä, mutta jännittävää. Teemme oikeita asioita ja toivottavasti menestymme, sekä ympäristö,- että bisnesnäkökulmasta.”

Niin että jokainen saari saisi säilyttää puhtaat rantansa.

Katja Vaulio

Scroll to Top