Suomalainen alus puhdistaa meret

Merenpuhdistusinnovaatioita kehittävä kokkolalainen Clewat Oy yhdistää puhdistusaluksissaan oman ideologiansa menestyvään liiketoimintaan.

TEKSTI JA KUVA ANNE YRJÄNÄ

Clewat Oy:n laitteen kehittäjä Johannes Myllykoski kertoo, että tavoitteena on nähdä 200 yrityksen alusta vesillä eri puolilla maailmaa.

Myllykosken laitteessa “vettä pestään vedellä” puolen miljoonan litran tuntivauhdilla. Aluksella kerätään merestä muovia, haittakasvillisuutta sekä öljyä.

Ongelman laajuus on motivoinut Myllykoskea vuodesta 2012. Hän on käyttänyt vapaa-ajallaan tuhansia tunteja laitteen innovointiin ja testaukseen varmistaakseen, että hänen lapsensakin saisivat tulevaisuudessa nauttia puhtaasta luonnosta.

Vuonna 2018 voitettu Itämeriprojektin pääpalkinto mahdollisti lopulta Clewatin synnyn. Nyt pystytään puhdistamaan merta puolen millin partikkeleista lähtien.

Clewatin toiminta perustuu arvoketjuajatteluun, jossa alusten valmistuksen ja puhdistustyön lisäksi panostetaan vesistöjen tutkimukseen, jätteiden kierrätykseen sekä niiden jälleenkäsittelyyn.

– Kaikki jätelajikkeet pyritään kierrättämään mahdollisimman hyvin. Kasvillisuus kompostoidaan tai käytetään biokaasun tuottamiseen, Myllykoski sanoo.

Tiimiin uutta osaamista

Clewat valittin yhdeksi Itämerihaasteen nopeista kokeilijoista. Kotimarkkinat ovat sille tärkeitä ja kesällä on tarkoitus tehdä yhteistyötä muun muassa Helsingin ja Kokkolan kaupunkien kanssa.

– Suomessa on paljon kerättävää, mikä nopeuttaa kehitystyötä. Kokkolalaisessa testipaikassa kasvaa ongelmallista tähkä-ärviää, joka olisi saatava pois viimeistä senttiä myöten, ettei siitä jää ravinnetta seuraaville. Siellä on helppo modifioida keräyspäätä.

Clewatista on tullut tavoiteltu yhteistyökumppani ja yritys on laajentunut uudenlaisilla osaajilla. 30 vuotta ympäristöalalla toiminut Marko Kärkkäinen astui kaupalliseksi johtajaksi maaliskuussa.

– Olen tehnyt globaalisti kauppaa viimeiset 12 vuotta Aasiassa. Kontakteja on valmiina sekä asiakkaissa että yliopistojen tutkimuspuolella.

Kärkkäinen painottaa, että Aasiassa kaupankäynti on erilaista: puhelimeen on vastattava, kun se soi.

– Ongelma on globaali, joten meitä tarvitaan kaikkialla, hän lisää.

Visioissa Clewat-ambulanssi

Kun rajat aukeavat, yksi Clewatin aluksista jatkaa Proof of Concept -projektiaan Floridan rehevöityneellä Okeechobee-järvellä. Kesällä rehevöityminen ja koronan lisäämä kertakäyttömuovi ovat runsaimmillaan.

Clewat on sekä kontaktoinut että sitä on kontaktoitu eri puolilta maailmaa. Kyse on pääasiassa valtiollisten toimijoiden markkinoista.

– Meidät kutsuttiin puhumaan Plastic Free World -tapahtumaan ja teemme monenlaista yhteistyötä. Kontaktointi kannattaakin aina tehdä ihan korkeimman hallinnon sekä huippuyliopistojen kanssa, Kärkkäinen korostaa.

Kärkkäinen myös kertoo Myllykosken soittelevan hänelle usein, kun pöytälaatikosta löytyy kaikenlaisia uusia ideoita.

– Esimerkiksi vesivoimaloiden lauhdealtaissa on ongelmia, joita voisimme ratkaista pikkupartikkeleitten suhteen. Clewatin alusta voidaan käyttää öljyntorjuntaan vaikkapa autonomisessa satamassa toimivana Clewat-ambulanssina, Kärkkäinen visioi innostuneesti.

Scroll to Top