Clewat Oy

Clewat on suomalainen ympäristöteknologiaan erikoistunut yritys, joka kehittää ja valmistaa vesistönpuhdistusaluksia. Aluksillamme voidaan siivota vesistöistä muoviroskaa, haittakasvillisuutta ja öljyä. Alustemme työtä on tukemassa vesistöjen ja muoviongelmien asiantuntijat.

Maailman merissä on tällä hetkellä yli 150 miljoonaa tonnia muovijätettä, ja määrä lisääntyy JOPA 10 miljoonalla tonnilla joka vuosi.

MIKSI CLEWAT?

Jos jatkamme roskaamista nykytahdilla, merissämme on vuoteen 2050 mennessä enemmän roskaa kuin kaloja.

Me Clewatissa kannamme päivittäin huolta luonnon kehityksestä ja suurena missionamme on muoviton meri innovaattorimme Johannes Myllykosken kehittämän mertenpuhdistuslaitteen avulla. Laitteemme toimii ympäristöystävällisesti veden virtausta hyödyntäen. Se on myös erittäin tehokas ja kerää jopa 200 kuutiota roskaa tunnissa.

“Vuoden 2010 Meksikonlahden öljykatastrofin jälkeen oivalsin, että merten ympäristöongelmien torjuntaan ei ole kehitelty vielä riittävän hyviä ratkaisuja. Tajusin, että haluan vaikuttaa: tehdä laitteen, joka kerää öljyä isosti. Siitä alkoi vuosia kestänyt kehitystyö, jonka aikana minulle ehdotettiin, että miksi en tekisi samalla vaivalla laitetta, joka keräisi myös merten muoviroskaa. Ymmärsin, että hyödyntämällä meren virtausta on mahdollista löytää ratkaisu, joka on parantaisi tehokkaasti molempia vakavia ongelmia.

Näin viiden lapsen isälle muovijäteongelman mittaluokka on ollut pysäyttävä tieto, se sai ajattelemaan, että asialle on pakko tehdä jotakin. Haluan, että myös lapseni voisivat vielä nauttia puhtaasta luonnosta.”

Johannes Myllykoski

Tähtäämme korkealle

Helpolla laite ei ole syntynyt. Myllykoski on uhrannut sen kehitystyöhön tuhansia tunteja. Pienikokoisesta prototyypistä on kuitenkin kasvanut vajaassa kymmenessä vuodessa laite, joka on jo toimintakykyinen sekä merissä, joissa että järvissä. Myllykoski on ehtinyt myös saada tunnustusta työstään, hän voitti Itämeriprojektin pääpalkinnon keksinnöllään vuonna 2018.

Clewatin tähtäin on korkealla ja vauhtiin on päästy nopeasti. Ensimmäiset laitteet ovat olleet tositoimissa maailman merillä jo keväällä 2019.

Clewat on kotimainen kansainvälisesti toimiva innovatiivinen ympäristöteknologian kasvuyritys, jonka matka on vasta alussa. Teknologian tukena on kokeneista ammattilaisista koostuva tiimi. Autamme mielellämme ratkaisemaan vesistöjen ongelmia alusta loppuun. 

Clewat on myös YK:n maailmanlaajuisen merten roskaantumisen kumppanuusverkoston jäsen (Global Partnership on Marine Litter). GPML:n tarkoituksena on koota yhteen maailmanlaajuiset toimijat, jotka pyrkivät estämään merten roskaantumista. Verkosto panostaa lisäksi Agenda 2030 -toimintasuunnitelman toteuttamiseen.

Clewat-YDINtiimi

Johannes Myllykoski

Johannes on Clewatin toimintamenetelmän kehittäjä ja yrityksen perustaja.

Aikaisemmassa työssään Johannes on ollut mukana öljyntorjuntalaitteistojen testauksessa Blaxar Oy:ssa, jonka lisäksi hän on ollut kehittämässä ja tehostamassa teollisuuden tuotantolinjoja. Johanneksen vahvuudet ovat tuotekehityksessä ja metallien pintakäsittelyssä.

Johannes pitää kalastuksesta ja retkeilystä sekä luonnossa samoilusta. Työssään häntä inspiroikin ajatus siitä, että myös tulevaisuudessa olisi mahdollista saada kalaa tuoreena merestä.

Janne
Saarikko

Janne on Clewatin hallituksen puheenjohtaja, jolla on laaja kokemus liiketoiminnasta.

Janne on toiminut Pohjolan suurimman pankin ja sen edeltäjien markets-osaston eri tehtävissä muun muassa Merita Pankissa ja Nordeassa. Sampo/Danske-konserneissa hän on toiminut johtavan henkivakuutusyhtiön johtoryhmässä.

Tällä hetkellä Janne toimii hallituksessa, johdossa tai vanhempana neuvonantajana useissa yrityksissä Suomessa ja ulkomailla.
Keijo
Säilynoja

Keijo on Clewatin toimitusjohtaja ja kokenut liikemaailman osaaja.

Keijo on työskennellyt aiemmin muun muassa Sampo Pankin pankinjohtajana, Mandatum Lifen yritysmyynnin johtajana sekä Helsingin Jokereiden ja Hartwall Arenan toimitusjohtajana.

Keijo on taustaltaan entinen ammattijääkiekkoilija. Hän on edustanut Suomea muun muassa Albertvillen 1992 olympialaisissa sekä saavuttanut Suomen ensimmäisen MM-mitalin jääkiekossa voittamalla hopeaa vuonna 1992.

Hannu
Mäkelä

Hannu on Clewatin operatiivinen johtaja ja pitkän linjan yrittäjä.

Sitä mitä Hannu ei osaa, hän opettelee. Työtehtäviä on kertynyt uran aikana monipuolisesti aina teknisestä johtajasta toimitusjohtajan tehtäviin. Uransa aikana Hannu on ollut rakentamassa, suunnittelemassa ja toteuttamassa yli tuhat kuntosalia Suomessa.


Vapaa-ajallaan Hannu treenaa kuntosalilla, minkä lisäksi hän viihtyy salibandykentällä ja hiihtoladulla.

Marko
Kärkkäinen

Marko on Clewatin kaupallinen johtaja ja kokenut recycling-alan ammattilainen.

Markolla on kolmen vuosikymmenen kokemus kierrätyksestä, jätehuollosta, markkinoinnista ja myynnistä Euroopassa, Kiinassa, Kaakkois-Aasiassa ja Amerikassa


Vapaa-ajallaan Marko nauttii sukelluksesta, laskettelusta ja klassisesta musiikista.

Stjepan
Budimir

Stjepan on meribiologi, joka työskentelee Clewatissa vanhempana tutkimuskoordinaattorina.

Kroatiasta kotoisin olevan Stjepanin kiinnostus mikromuoveihin syttyi jo lapsuudessa, hänen asuessaan saarella Kroatian edustalla, jonka rannoille ajautui merestä muovia.

Katja
Vaulio

Katja on Clewatin ympäristöasiantuntija, joka on erikoistunut muoviin ja kierrättämiseen.

Katjalla on osaamista erityisesti muovista, kierrättämisestä ja merijätteistä, sekä myynnistä ja kansainvälisestä toiminnasta.

Hän on myös kirjoittanut tietokirjan nimeltä Hidasta Matkaa, joka julkaistaan toukokuussa 2021. Kirja käsittelee vastuullista matkailua ja maailman ympäristöongelmia, merten jäteasioita unohtamatta.

Katja kuuluu WWF:n öljyntorjuntajoukkoihin ja toimii tiikerikummina.


Jukka
Tammi

Jukka vastaa Clewatin kotimaan myynnistä.

Jukalla on vuosikymmenien kokemus johtamisesta ja myyntityöstä teollisuudesta ja finanssialalta.

Hän tarjoaa yritysten alusten kapasiteettia alueille, joissa eri kasvit haittaavat vesiemme virkistyskäyttöä ja virtausta.

Vapaalla ollessaan hän nauttii luonnosta yhdessä koiriensa kanssa.


Juha-Pekka
Parkas

Juha-Pekka on diplomi-insinööri, joka toimii Clewatin suunnittelujohtajana.

Juha-Pekalla on yli kymmenen vuoden kokemus valettujen ja koneistettujen metallikomponenttien suunnittelusta sekä valmistamisesta useille kansainvälisille ajoneuvojen, koneiden ja laitteiden valmistajille.

Hän on erittäin kiinnostunut uusista innovaatioista ja haluaa olla kehittämässä uutta teknologiaa ympäristön suojelemiseksi.


Haluatko lisätietoja?

Vieritä ylös