Clewat Oy

Clewat on suomalainen ympäristöteknologiaan erikoistunut yritys, joka kehittää ja valmistaa vesistönpuhdistusaluksia. Aluksillamme voidaan siivota vesistöistä muoviroskaa, öljyä ja levää.

Maailman merissä on tällä hetkellä yli 150 miljoonaa tonnia muovijätettä, ja määrä lisääntyy huimalla 10 miljoonalla tonnilla joka vuosi.

MIKSI CLEWAT?

Muovia päätyy lintujen ja kalojen ruuansulatukseen, lajeja kuolee sukupuuttoon ja mikromuovi päätyy lopulta osaksi ravintoketjua ihmisten elimistöön. Jos jatkamme roskaamista nykytahdilla, merissämme on vuoteen 2050 mennessä enemmän roskaa kuin kaloja.

Me Clewatissa kannamme päivittäin huolta luonnon kehityksestä ja suurena missionamme on muoviton meri innovaattorimme Johannes Myllykosken kehittämän merenpuhdistuslaitteen avulla.

 

“Vuoden 2010 Meksikonlahden öljykatastrofin jälkeen oivalsin, että merten ympäristöongelmien torjuntaan ei ole kehitelty vielä riittävän hyviä ratkaisuja. Tajusin, että haluan vaikuttaa: tehdä laitteen, joka kerää öljyä isosti. Siitä alkoi vuosia kestänyt kehitystyö, jonka aikana minulle ehdotettiin, että miksi en tekisi samalla vaivalla laitetta, joka keräisi myös merten muoviroskaa. Ymmärsin, että hyödyntämällä meren virtausta on mahdollista löytää ratkaisu, joka on parantaisi tehokkaasti molempia vakavia ongelmia.

Näin viiden lapsen isälle muovijäteongelman mittaluokka on ollut pysäyttävä tieto, se sai ajattelemaan, että asialle on pakko tehdä jotakin. Haluan, että myös lapseni voisivat vielä nauttia puhtaasta luonnosta.”

Johannes Myllykoski

Tähtäämme korkealle

Helpolla laite ei ole syntynyt. Myllykoski on uhrannut sen kehitystyöhön tuhansia tunteja. Pienikokoisesta prototyypistä on kuitenkin kasvanut vajaassa kymmenessä vuodessa laite, joka on jo toimintakykyinen isoilla valtamerillä. Myllykoski on ehtinyt myös saada tunnustusta työstään, hän voitti Itämeriprojektin pääpalkinnon keksinnöllään vuonna 2018.

Clewatin tähtäin on korkealla ja vauhtiin on tavoitteena päästä nopeasti. Ensimmäiset laitteet ovat olleet tositoimissa maailman merillä jo keväällä 2019, ja tavoitteenamme on, että jo kahden vuoden päästä 20 meidän valmistamaamme alusta siivoaa maailman meriä.

Clewat on kotimainen kansainvälisesti toimiva innovatiivinen ympäristöteknologian kasvuyritys, jonka matka on vasta alussa.

Clewat-tiimi

Johannes Myllykoski

Johannes on Clewatin toimintamenetelmän kehittäjä ja yrityksen perustaja.

Aikaisemmassa työssään Johannes on ollut mukana öljyntorjuntalaitteistojen testauksessa Blaxar Oy:ssa, jonka lisäksi hän on ollut kehittämässä ja tehostamassa teollisuuden tuotantolinjoja. Johanneksen vahvuudet ovat tuotekehityksessä ja metallien pintakäsittelyssä.

Johannes pitää kalastuksesta ja retkeilystä sekä luonnossa samoilusta. Työssään häntä inspiroikin ajatus siitä, että myös tulevaisuudessa olisi mahdollista saada kalaa tuoreena merestä.

Janne
Saarikko

Janne on Clewatin toimitusjohtaja, jolla on laaja kokemus liiketoiminnan kasvattamisesta, johdannaisista ja pääomamarkkinoista pöydän eri puolilta.

Janne on toiminut Pohjolan suurimman pankin ja sen edeltäjien markets-osaston eri tehtävissä muun muassa Merita Pankissa ja Nordeassa. Sampo/Danske-konserneissa hän on toiminut johtavan henkivakuutusyhtiön johtoryhmässä. Tällä hetkellä Janne toimii hallituksessa, johdossa tai vanhempana neuvonantajana useissa yrityksissä Suomessa ja ulkomailla.

Hannu
Mäkelä

Hannu on Clewatin operatiivinen johtaja ja pitkän linjan yrittäjä, joka on ollut mukana perustamassa ja rakentamassa useita yrityksiä.

Sitä mitä Hannu ei osaa, hän opettelee. Työtehtäviä on kertynyt uran aikana monipuolisesti aina teknisestä johtajasta toimitusjohtajan tehtäviin. Uransa aikana Hannu on ollut rakentamassa, suunnittelemassa ja toteuttamassa yli tuhat kuntosalia Suomessa.

Vapaa-ajallaan Hannu treenaa kuntosalilla, minkä lisäksi hän viihtyy salibandykentällä ja hiihtoladulla.


Meri
Maijala

Meri on Clewatin markkinointi ja viestintäpäällikkö, helposti innostuva ja haasteista syttyvä entinen ammattiampumahiihtäjä.

Lapista helsinkiläistynyt luontoihminen, joka haluaa suurella sydämellä ja intohimolla vaikuttaa tulevaisuudessa siihen, että meret pysyvät puhtaina ja uimakelpoisina jatkossakin.

Meri on opiskellut Itä-Suomen yliopistossa mediakulttuuria ja viestintää sekä markkinointia ja johtamista. Aikaisempaa työkokemusta erityisesti viestinnän parista –tiedottajan ja toimittajan tehtävistä.

Haluatko lisätietoja?

Vieritä ylös